biggiepants
3 min readNov 5, 2020

In juli ben ik, samen met Karin, Den Haag Fossielvrij uitgezet. Hieronder de brief die we hierop hebben gestuurd aan hen, waarop geen reactie is gekomen (één reactie van iemand op persoonlijke titel, maar we wilden het gesprek met de groep aangaan):

De wereld waar we naartoe werken werken met Den Haag Fossielvrij is fossielvrij. Maar voor Karin en mij is hij ook radicaal gelijkwaardig. Klimaatrechtvaardigheid en sociale rechtvaardigheid zijn onlosmakelijk voor ons met elkaar verbonden. Als je alleen aan één van de twee werkt, werk je het realiseren van de ander tegen en ga je er per saldo op achteruit.

Karin en mij staat een Den Haag Fossielvrij voor ogen dat diversiteit er niet ‘bij doet’, maar dat diversiteit in het weefsel van de beweging heeft zitten en waarbij het gestoeld is op diepgaande intersectionele en inheemse, universele principes.

Aan dit doel hebben we geprobeerd te werken zonder op te leggen hoe het eindresultaat er precies uit moest zien. Want je kunt volgens ons niet werken aan een fossielvrije, sociale maatschappij zonder voor te leven hoe deze eruit moet komen te zien. Processen op een democratische manier met de groep en beweging vormgeven, hoort daar als vanzelfsprekend bij.

Het is gebruikelijk dat een progressieve boodschap niet onmiddellijk gehoor vindt en weerstand ondervindt bij eerste initiatieven. Maar Den Haag Fossielvrij leek ons letterlijk niet te willen horen. Karin mocht geen sessie over intersectionaliteit voor de groep voorzitten. Martijns idee het standaard ook te hebben over intersectionaliteit bij vergaderingen werd afgekeurd. De vergaderingen werden na dit voorstel van Martijn ook helemaal gestopt, weliswaar omdat leden van Den Haag Fossielvrij verder gingen met Reclame Fossielvrij, maar de samenloop was opvallend. Ondertussen bleef de onvrede over de ideeën van Karin en mij voelbaar.

Eén en ander speelde rond de jaarwisseling, ruim een half jaar geleden, na de solidariteitsverklaring met KOZP, nu hadden we recent als Den Haag Fossielvrij deelgenomen aan Black Lives Matter demonstraties (waar overigens niemand tegen was en waar meerderen aan deelnamen) en kwam de spanning in verschillende appgroepen tot ontploffing. Veel fragiliteit (‘ik doe toch niks verkeerd’) werd vertoond en we werden getonepoliced (‘jullie brengen het op de verkeerde manier’). Allebei standaard, al dan niet onbewuste, tactieken om het niet te hebben over de inhoud waarover het moet gaan. Het zijn termen die vaak door antiracisten worden gebruikt, maar het zijn dynamieken waarmee ook klimaatactivisten bekend zijn.

Dit zag er niet heel fraai uit, maar ten minste kwamen dingen nu direct in het licht te staan. Heel even was er vervolgens sprake van dat er een vergadering zou komen, maar dat idee werd weer afgeblazen. Nu ging het bestuur ermee aan de slag. Maar die spraken ons niet of nauwelijks, probeerden niet te werken aan een oplossing en zette ons in plaats daarvan uit de groep.

Over de schuldvraag waarom het zo is gelopen, moet iedereen voor zichzelf nadenken. Wij denken dat verantwoordelijkheid in ieder geval samenhangt met hoe actief iemand was voor Den Haag Fossielvrij en met de functie die iemand innam.

Karin en ik hadden dingen ongetwijfeld beter kunnen doen, maar bovenal denken we dat reactionaire krachten nu hebben gewonnen.

Karin en ik vinden het teleurstellend dat het zo is gelopen en dat dit het resultaat is. We denken dat dit slecht is voor de klimaatbeweging in Den Haag. En we vrezen voor een Den Haag Fossielvrij dat nu doorstart met dit conflict als basis. Concreet: als een beweging die expliciet belangrijke uitgangspunten niet meeneemt. Zo’n organisatie zal een reactionaire kracht zijn. En dat is gevaarlijk, in een klimaat waarin opkomend ecofascisme niet alleen meer een dystopische fictie is.

Nog steeds hoeft het in onze beleving niet zo ver te komen. Nog steeds staan Karin en ik open voor meepraten en meedenken over de toekomst van Den Haag Fossielvrij. Nog steeds hebben we hart voor de fossielvrije zaak!
Graag vragen wij dat een gesprek kan plaatsvinden; vanuit een basis van wederzijds respect.

No responses yet